Rubriky
Blog

Podcast? Co to je?

Tento text píšu v létě roku 2021. Proč na začátku uvádím, nebo spíše upozorňuji na „dataci“ článku? Protože ještě v této době, když před někým řeknu slovo podcast, kouká na mě dotyčný poněkud nechápavě. Když si to pak přeložíme do srozumitelné češtiny, vzájemné porozumění se zlepší, nicméně tato situace se později opakuje zase s někým jiným. Tudíž jsem nutně musel dojít k názoru, že na tomto „podcastovém webu“ budu muset učinit jakousi podcastovou edukaci. Jdu na to!

Slovo 21. století

Sice se to dočtete na každém webu o podcastech, ale nebojím se tuto informaci zopakovat. Jakou informaci? Odpověď na otázku Co je to podcast? Proč? Protože už jenom tento pojem, potažmo pak jeho obsah je vnímaný rozličně a ne vždy správně. 

Samotné slovo podcast pochází, jak správně tušíte, z angličtiny, a vzniklo spojením částí slov iPod, což je původně hudební nebo chcete-li audio přehrávač od Applu (byť tedy novější verze uměly pracovat/přehrávat i video), a broadcast či broadcasting, tedy rozhlasové (nebo televizní) vysílání. Nenechte se ale mýlit, přehrávač od Applu k poslouchání podcastů potřebovat nebudete – ten je zde zvolený de facto jako zástupce celé velké škály přehrávačů, od mobilního telefonu až po stolní počítač. K tomu se ještě dostaneme v článku Jak přehrávat podcasty.

Ono spojení podcast má v principu říkat, že jde o jakousi obdobu rozhlasového vysílání, které je však personifikované a nezávislé na vysílacím programu. Jinak řečeno, podcast je vlastně takový rozhlasový pořad, který si můžete poslechnout kdekoliv na skoro jakémkoliv zařízení čili vzít si ho s sebou, a poslouchat v čase, který si sami zvolíte. Pro úplnost ještě dlužno dodat, že podcasty se nevysílají v „rádiu“, nýbrž najdete je na různých místech na internetu. Byť tedy i některé rozhlasové pořady, vysílané v rádiu v programem daném času, bývají nazývané podcasty. Je v tom po pravdě trochu chaos – viz dále.

Ikona podcastů

Co není podcast?

Pokud v předchozí části několikrát zaznělo slovo se základem rozhlas, začíná být tak nějak zřejmé, že podcast je druh audio-pořadu – tedy zvukové nahrávky. Bez obrazu. Ano, tak to také Adam Curry, který údajně v roce 2004 podcasting, jakožto nový způsob šíření informací, přivedl na svět, původně zamýšlel. Jak ale jistě víte sami, pojem podcast se často spojuje taktéž s pojmenováním například rozhovorů na You Tube – tedy video-pořadů, pořadů se zvukem… a obrazem. Je to v podstatě špatně, protože podcast by měla být čistá audionahrávka. Ale jak říká český velikán Jára Cimrman, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat.

Protože velmi často užívaným formátem podcastů je rozhovor – obvykle podcastera s nějakým zajímavým hostem – vžil se také mýtus, že podcast rovná se rozhovor. Ne. Ani náhodou. Podcast nerovná se rozhovor. Je tento podcast Biblická jména a úsloví rozhovor? Není. A přesto je to plnohodnotný podcast. Podcast může nabývat mnoho podob. Ano, může to samozřejmě být i rozhovor. Může to být ale též „autorská samomluva“ – jako v případě tohoto pořadu, může se jednat o čtení vlastních povídek či rovnou knihy, audioblog, výukový pořad (např. výuka jazyků), dokonce může jít i o obdobu rozhlasového zpravodajství. V podstatě všechno, co lze slyšet v rádiu, můžete provozovat i formou podcastu. Byť tedy s omezením, které tento formát přináší. Typicky třeba přímé přenosy ze sportovních utkání asi těžko budete realizovat stylem podcastu.

Resumé…

Z výše uvedeného vyplývá, že podcast je zvuková nahrávka, jejíž gros obvykle představuje lidský hlas. Ne však zpěv, ale zpravidla mluvené slovo (z angličtiny voiceover). Nejsou to tedy písničky v přehrávači, nýbrž mluvené slovo v přehrávači. Bingo! Jak jednoduché – místo písniček si zkrátka pustíte nějaké to povídání. 

Jak na to prakticky? To se dozvíte v tomto článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *